Kutya a háznál: hozzájárul a gyerekek érzelmi és szociális fejlődéséhez is !

Tanulmányok bizonyítják, hogy a kutyatartásnak mennyi pozitív hatása van az emberekre, és egy friss kutatás – írja a Medical Xpress – azt is kimutatta, hogy a kutyás otthonban felnövő gyerekek szociálisan és érzelmileg is jobban teljesítenek, mint a kutya nélkül felnövő társaik. A Universty of Western Australia és a Telethon Kids Institute kutatói a Pediatric Research szaklapban megjelent tanulmányban 1646 olyan háztartásból befutott kérdőívet elemeztek, ahol 2 és 5 év közötti gyerekek laktak. A szakértők vizsgálták az életkort, a biológiai nemet, az alvási szokásokat, a képernyő előtt töltött időt és a szülők legmagasabb iskolai végzettségét is, és az adatok összesítése után azt állapították meg, hogy a kutyás otthonban élő gyerekek 23 százalékkal kisebb eséllyel küzdöttek érzelmi problémákkal, vagy találták nehéznek a közösségi interakciókat, mint a kutya nélkül élő társaik. Ezenkívül a kutyás otthonokban élő gyerekekre 30 százalékkal kisebb eséllyel volt jellemző az antiszociális viselkedés, 40 százalékkal kisebb eséllyel voltak problémáik a más gyerekekkel való kapcsolatfelvétellel, és a cselekedeteikben 34 százalékkal nagyobb eséllyel voltak tekintettel másokra (pl. osztozkodás). A kutatás azt is megerősítette, hogy azok a gyerekek, akik hetente legalább egyszer segítettek a kutyasétáltatásban, 36 százalékkal kisebb mértékben voltak kitéve az alacsony fokú szociális és érzelmi fejlődésnek, mint azok, akik ennél kevesebbszer jártak az állattal sétálni. Azon gyerekek esetében, akik hetente legalább háromszor játszottak a kutyával, 74 százalékkal volt nagyobb esélye az előzékeny viselkedésnek, mint azoknál, akiknél ez nem teljesült.

A tanulmány egyik szerzője, Hayley Christian, elmondta, hogy ugyan számítottak rá, hogy a kutya bizonyos mértékben pozitívan befolyásolja a gyerekek jólétét, de még ők is meglepődtek azon, hogy egy kutya puszta jelenléte ilyen sok pozitív érzelemhez és viselkedésformához köthető. A kutató úgy gondolja, hogy a tanulmány egyértelműen arra utal, hogy a kutyatartás – vélhetően a gyerek és a kutya között kialakuló kapocs miatt – segíti a gyerekek fejlődését. Ez a kapocs annál erősebb lesz, minél több időt töltenek együtt, ami valószínűleg még tovább erősíti a fejlődés mértékét.
A szerzők azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a szülők töltötték ki a tanulmány elkészítéséhez használt kérdőíveket a gyerekük aktivitásáról és szociális-érzelmi fejlődéséről. Emiatt nem tudjuk pontosan meghatározni, hogy a kutyatartás milyen mechanizmusok alapján segíti elő a fejlődést, és ok-okozati összefüggések sem állíthatók fel. Későbbi tanulmányok feladata annak megállapítása, hogy a különféle típusú állatok vagy a gyerekek kötődése milyen hatással van a fejlődésre.

Ki tudja szagolni egy kutya a koronavírusos embert?

Az arra betanított kutyák már képesek kiszagolni a Parkinson-kórt, a rákos megbetegedéseket vagy a maláriát. A BBC tudósítása szerint a Durham egyetem kutatói most azt vizsgálják, hogy a koronavírus fertőzést is képesek-e szag alapján azonosítani az ebek. Félmillió fontot költ a brit kormány annak kiderítésére, hogy a Norman, Digby, Storm, Star, Jasper és Asher nevű kutyák ki tudják-e szagolni még azelőtt a vírust, hogy az tüneteket adna. Van esély a sikerre, mivel a kutyák képesek kiszagolni egy teáskanálnyi cukrot is egy medencényi vízből; az is igaz viszont, hogy a légzőszervi megbetegedések tipikusan megváltoztatják az emberek testszagát, mondta James Logan kutató a BBC-nek. Habár egy ilyen egészségügyi kutya 250 embert tudna óránként átvizsgálni, arról megoszlanak a vélemények, érdemes-e a kutyákat erre a feladatra használni.

Kutyarezsi-csökkentés: 9 hungarikum-kutyafajta törzskönyvezése válik ingyenessé

Az Agrárminisztérium azon támogatása, amivel a tenyésztőknek lényegében ingyenessé válik a megszületett kutyák utáni származási igazolások kiadása, a hungarikummá nyilvánított 9 magyar kutyafajta állományának fenntartását és fejlesztését segíti. Az Agrárminisztérium közölte, hogy a tenyésztés költségeinek csökkentése hozzájárul a fajtatiszta magyar ebfajták állományának gyarapodásához.

A kilenc magyar kutyafajta:
1. rövidszőrű magyar vizsla
2. drótszőrű magyar vizsla
3. erdélyi kopó
4. komondor
5. kuvasz
6. magyar agár
7. mudi
8. puli
9. pumi

A közleményben az olvasható, hogy az elmúlt évtizedekben visszaszorult az állatok fajtatiszta, törzskönyvezett állománya, de az ellenőrzött származás, az adott fajtára elfogadott tenyésztési program mentén végzett lelkiismeretes tenyésztői munka közös ágazati érdek. Mivel a tenyésztési tevékenység jelentős befektetéseket igényel, az ellenőrizetlen körülmények között született, igazolt származással nem rendelkező egyedek jelenléte bizonytalanná teheti a piacon ezen befektetések megtérülését. A január 1-én hatályba lépő jogszabály-módosítás alapján lehetővé válik a tenyésztés költségeinek csökkentése: az állam megtéríti a tenyésztő szervezeteknek az állatok származási igazolása kiadásának költségeit, így a tenyésztők mentesülnek a fizetés alól. Január 1-től adhatják le a kutyatenyésztők a kedvezményes szolgáltatás igénybevételére irányuló kérelmeiket annál a tenyésztő szervezetnél, aminél tagsági jogviszonyuk van. Kiadott származási igazolásonként 7000 forint a támogatás mértéke. Ami a 9 magyar kutyafajtát illeti, évente átlagosan 2000 állat kap származási igazolást, a szaporulati arány azonban csak a jelenlegi állomány szinten tartását szolgálja. Az Agrárminisztérium azt reméli, hogy a jövőben a tenyésztési költségek csökkenésével nemcsak a tenyésztési kedv növelhető, hanem a fajtatisztán tenyésztett magyar kutyafajták állományát is sikerül javítani.

Az állatokkal való kapcsolat fontossága

A magyarországi háztartások nagyjából felében él kutya is, ami nagyon magas arány. Ne felejtsük el megemlíteni a macskákat és a többi állatot sem (pl. lovak), amikre szinte családtagként tekintünk és fontos kapcsolatot tudunk velük
kiépíteni. Honnan jön ez a vonzódás az állatok felé, és miért előnyös, ha otthonunkat egy (vagy több) állattal is megosztjuk? A gyakorlati előnyökön túl számos pozitív pszichés hatása is van annak, ha állat(ok) is él(nek) velünk. Nem elhanyagolható szempont, hogy egy állat legyen aranyos, sokkal fontosabb azonban, hogy kötődni tudjunk hozzá, hiszen mindegy, hogy kutyáról, macskáról, lóról vagy gekkóról beszélünk, az állattartás komoly felelősség. A házi kedvencekkel való együttélés persze nagyon sokat tud nyújtani az elköteleződésért cserébe.